УЧЕШЋЕ У ПРОЈЕКТУ „ОДРЖИВИ РАЗВОЈ И ЕКОЛОШКО ОБРАЗОВАЊЕˮ

 

Наша школа укључила се у активности пројекта „Одрживи развој и еколошко образовањеˮ који реализује Географско еколошко друштво Чачак уз финансијску подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Циљ пројекта је развијање позитивних ставова, навика и понашања у области еколошког образовања и базиран је на четири теме – вода, енергија, отпад и биодиверзитет. Група ученика осмог разреда наше школе учествовала је на едукативним радионицама, које су реализоване у суботу, 5. октобра, у Економској школи. На овим радионицама је појам одрживог развоја обрађен кроз поменуте четири теме и то су: вода, енергија, отпад и биодиверзитет, али тако да ученици разумеју шта је одрживи развој и да схвате да сваки појединац својим прихватљивим и правилним понашањем, навикама и ставовима  може допринети одрживом развоју. Ова тема је у корелацији са многим предметима и природних и друштвених наука, посебно са биологијом, географијом и хемијом. Такође, кроз рад и укључивање у реализацију активности пројекта, ученици развијају бројне међупредметне компетенције – одговоран однос према околини и здрављу, сарадња, рад са подацима и информацијама, дигитална компетенција, комуникација, решавање проблема…

Учесници наше школе који су се прикључили поменутом пројекту су: Сандра Ичагић 8/1, Дуња Василијевић 8/2, Емилија Вујовић 8/2, Софија Настић 8/2, Сара Кузмановић 8/2, Дуња Богдановић 8/3, Ксенија Ђунисијевић 8/3, Ђурђина Василијевић 8/3, Ђурђа Стевановић 8/3 и Ања Стајић 8/3.

Ученике у наредном периоду чека вршњачка едукација, где ће полазници радионица самостално организовати предавање за своје школске другаре, којима ће потом презентовати све што су успели да науче на радионицама и који је значај свега тога.

Поред ученика наше школе, у овом пројекту учествују још и ученици ОШ „Милица Павловићˮ, док су од средњих школа укључене Економска школа, Медицинска школа, Прехрамбено-угоститељска школа и Техничка школа.