Dan jezika 3

Европски дан језика 26.09.2023.

Као и сваке године, тако и овог 26. септембра ђаци и наставници страних језика, као и матерњег језика, обележавају Европски дан језика.

На часовима Језичке радионице ученици VI/1, VI/2, VII/1 и VII/2 одељења вредно су истражили изразе којима се припадници других народа представљају и упознају. Поред осмишљавања разговора на језицима које су имали прилике да званично уче у школи (немачки, енглески), потрудили су се да чују, запишу и прочитају дијалоге на мање познатим и изучаваним језицима (норвешки, мађарски, азербејџански, румунски, грчки, руски и неки дијалекат индонежанског).

Поједини ученици су се прихватили задатка да пронађу преводе неких речи емотивног набоја (љубав, породица…) на што више језика. Уз све то, указано им је на потребу да док уче туђе језике, штите свој од упада туђица (да избегавају да иду на „ивентеˮ, већ да присуствују „догађајимаˮ, „приредбамаˮ…).

Дијалози које су ученици интерпретирали на часу, као и постери са речима на разним језицима, изложени су у холу школе и имају за циљ подстицање мотивације ученика за учење страних језика. Истицање да се поред честих страних варијанти неке речи одабере домаћа реч допринеће очувању сопственог језика.