viber_slika_2024-02-28_15-22-33-350 - Copy

ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О БРАТИМЉЕЊУ ОШ „РАТКО МИТРОВИЋˮ И ТЕХНОЛОШКЕ ГИМНАЗИЈЕ У РУМУНИЈИ

 

Успешна сарадња између ОШ „Ратко Митровићˮ у Чачку и српског одељења Технолошке гимназије „Дунавска клисураˮ у Новој Молдави у Румунији успешно се наставља, уз подршку Савеза Срба у Румунији, Града Чачка и Удружења „Светосавске свечаностиˮ из Чачка. Након узајамних посета и различитих активности ученика и наставника током претходне године, уследило је потписивање Повеље о сарадњи и братимљењу у недељу, 25. фебруара, у циљу изградње снажних веза међу школама, њиховим ученицима и наставницима.

Током три дана, од 24. до 26. фебруара, поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, једанаест ученика из ОШ „Ратко Митровићˮ у пратњи директора школе Ђура Церанића и запослених – Дарка Јокића, Тијане Петрић, Радованке Мартиновић и Марије Миљуш, као и заменика градоначелника Града Чачка Владана Милића, упутили су се у Румунију, где су били смештени у домовима њихових ученика. Прве вечери присуствовали су белобрешчанској манифестацији „Фестивал винаˮ и културно-уметничком програму у коме су учешће узели и ученица Ђурђина Василијевић из Чачка отпевавши пригодну песму, као и професор хармонике Дарко Јокић који је показао виртуозност изводећи неколико композиција. Наредног дана ученици су посетили локалну тврђаву, да би поподне, након потписивања протокола о сарадњи између директорке Анишоаре Ђорђевић и директора Ђура Церанића, ученици из Чачка извели драмски комад под називом „Светосавским путемˮ, који описује значајна дела Светог Саве и његов ктиторски рад који повезује манастире у Србији и Хиландар са Савином задужбином у Румунији – манастиром Базјаш. Ученици су достојно представили своју школу и град, а њихова имена су: Дуња Василијевић, Емилија Вујовић, Ања Стајић, Магдалена Глишић, Ђурђина Василијевић, Елена Радомировић, Нађа Јовановић, Јана Богдановић, Александра Ивановић, Јаков Маринковић и Богдан Божовић. Наредног дана делегација из Чачка посетила је школу и Градску кућу у Новој Молдави, како би се договорили о плану рада за наредни период, док су чачански ученици присуствовали часовима својих другова у Технолошкој гимназији.

Након срдачног дружења ученика и запослених и осмишљавања будућих активности, које ће се наставити већ у јуну поводом обележавања Дана школе „Ратко Митровићˮ, уследио је повратак у Чачак, мада су међусобне везе постале нераскидиве упркос физичкој раздаљини.