Дан сколе 17

,,ЧОВЕК САМО СРЦЕМ ДОБРО ВИДИˮ

               Дан ОШ ,,Ратко Митровић“ у Чачаку свечано је обележен 9. јуна 2023. године уметничким програмом под називом ,,Човек само срцем добро види“. Свечаности су осим ученика, родитеља  и запослених  присуствовали представници градске управе, Школске управе, директори многобројних школа и представници других установа.

У поздравном говору директор школе Ђуро Церанић указао је на изузетне републичке пласмане  које су ученици и наставници  школе постигли у овој школској години. У циљу даљег промовисања постигнућа ученика у  дворишту школе постевљен је и билборд са фотографијама ученика који су носиоци дипломе ,,Вук Караџић“ , као пример на које треба да се угледају и нове генерације ђака.

Директор је посебно истакао изузетно дугу образовну традицију установе, а тим поводом, да се корени не забораве, а светла традиција настави,  отворена је и пригодна сталана изложбена поставка у холу школе реализована на основу идеје  Радованке Мартиновић, и  уз ангажовање учитељица Биљане Ћосић и Јуце Бојовић која нас је овом приликом подсетила на прошлост без које не би било ни садашњости наше школе. Изложбу ,,Живот школе у слици и речи“  у форми филмске траке испуњене сликама и текстом, отворио је помоћник градоначелника  Мирослав Петковић који је истакао да  ОШ ,,Ратко Митровић“ успешно реализује многобројне активности као  једна од најмодернијих школа у Србији. Наравно, у наредном периоду филмска трака ће се допуњавати кадровима богатог школског живота из новијих времена. Осим тога у наредном пероду биће постављена  и спомен-плоча поред чесме где се некада налазила зграда школе.

Садржај уметничког програма представљао је најупечатљивије драматизоване одломке из књиге ,,Мали Принц“ Антоана де Сент Егзиперија која у себи носи свевремену тематику  о разликама између деце и одраслих, разликама између духовног и материјалног. Тако је у наступу  чланова драмске секције наше школе, још једном доказано да су пријатељство и љубав најзначајније вредности људског постојања у свим временима које треба развијати и неговати од најранијег детињства.

Пажњу публике привукли су сви наши мали глумци –  Јаков Маринковић V1  у улози  Малог  Принца,  Тихомир Николић VIIу улози пилота,  Нађа Јовановић VII3  у улози руже, Максим Лоначаревић VI3 у улози географа, Елена Радомировић VII3 у улози лисице, Викторија Младеновић VII1 у улози владара и бизнисмена, Александра Ивановић VII у улози звезде, Нађа Терзић VII3 у улози змије, као  и Марина Радосављевић VII3, Дуња Василијевић VI2  и Сара Кузмановић VI2  које су биле наратори и гледаоце водиле кроз садржај програма.

Својим изузетним талентом одушевили су публику која их је награђивала бурним аплаузима и доказали да осећања имају предност над свим што је материјално, а самим тим и пролазно, односно да: ,,Човек само срцем добро види!“

За припрему ученика за извођење драматизације задужене су биле  Марија Миљуш и Живка Бојовић, предметни наставници српског језика и књижевности.

Свеопшту лепоту разумевања и осећајности употпунили су музички наступи  ученице Ђурђине  Василијивећ VI и оркестра под диригентском палицом наставника музичке културе наше школе – Дарка Јокића. Мала балерина Нађа Аврамовић I1 привукла је посебну пажњу публике својим незаборавним лепршавим наступом испуњеним грациозношћу и лепотом покрета.

За сценографију се побринула наставница ликовне културе наше школе Светалана Гавриловић која је са  члановима  ликовне секције  –  ученицима одељења VII2  и VII3  (Матеја Бошковић, Илија Главоњић, Хелена Пејчић, Анђела Зиројевић, Тамара Вуковић, Анђела Петровић, Нађа Стојић и  Анђелка Милић),  осмислила колорит који нас упечатљиво води на  путовања  са Малим  Принцом, уз неизоставну макету авиона. Такође,  постављена је и пригодна тематска изложба у холу школе у чијем саставу су се нашли најуспешнији ликовни радови наших ђака.

Техничку подршку реализовао је предметни наставник информатике и рачунарства – Владан Поледица, а значајан допринос у организацији и  реализације програма дале су и библиотекар школе Радованка Мартиновић и учитељица Гордана Раковић.

Био је ово још  један Дан школе, још један дан који је у наша срца унео осећање поноса, као и  полет за постизање нових успеха и дружења  у наредном периоду. Видимо се следеће године, обећавамо –  још бољи и успешнији!