Crna-ptica-768x513

,, ЦРНА ПТИЦА” – ПРЕПОРУКА ЗА ЧИТАЊЕ

            У сарадњи Градске библиотеке ,,Владислав Петковић Дис” и Стручног већа за српски језик и књижевност наше школе, 19. октобра 2021. године,  ученици осмог разреда имали су прилику да присуствују промоцији књиге ,,Црна птица”, младе ауторке из Врања – Александре Јовановић.

          Садржај књиге привукао је велику пажњу присутних. Наиме,  реч је о дванаестогодишњој девојчици која у саобраћајној несрећи губи оца. Љубав према њему, али и велика туга и бол због губитка,  стварају у њој само једну жељу  – да још једном сретне свога оца. Она се у тој својој чежњи све више удаљава од стварности  и окреће се необичном познанику Вуку и сагледавању живота   и смрти  из другог угла. Мама и најбољи пријатељ Лука највећи су јој ослонац и покушаће да јој докажу да су пријатељство и љубав јачи од сваког губитка.

              Овој активности присуствовали су:  Слободан Митровић VIII 1, Алекса Радичевић VIII 1 , Нина Ненадић VIII 1, Јована Јовановић VIII 2, Никола Јовановић VIII 2,  и Елена Шутић VIII 2.

            О утисцима о књизи кажу:

            Слободан Митровић: ,,Црна птица” привлачи пажњу многих читалаца својом тематиком, па и моју. Пријатељи у тешким ситуацијама у животу имају велику улогу. У овом случају мајка и најбољи друг главне јунакиње су јако битне фигуре у тренуцима када је она под великим утицајем необичног пријатеља Вука”.

            Алекса Радичевић: ,,Надам се да ће ова књига имати наставак, јер има много недоречених ситуација које би могле имати ново разрешење. Препоручујем свима да прочитају роман јер је пун необичних дешавања и неизвесности,  поготову у оним деловима у којима се појављује један од ликова – необичан дечак Вук”. 

            Јована Јовановић: ,,Уживала сам у промицији књиге. Препоручила бих овај роман свима. Књига буди емоције јер нико не може остати равнодушан на судбину девојчице која остаје без оца, на трагедију дечака Вука који гине… Главна јунакиња је  једна храбра девојчица која се бори са својим губитком.”

            О квалитету књиге најбоље говоре и награде: награда ,,Политикиног забавника”, Награда Града Ниша, а посебно је значајно да је роман увршћен у 200 најбољих романа за децу у каталогу Међународне библиотеке за децу из Минхена.

            Књига са елементима мотива пријатељства, љубави,  среће и несреће, уз елементе трилера, фантастике и хорора, свакако је оставила велики утисак на ученике уз жељу да је прочитају и препоруче другима. То је још један доказ да писана реч и у овим временима не губи на значају, а ова активност свакако је још један допринос развоју читалачких коментнција наших ученика.

 

 

 

Стручно веће за српски језик и књижевност