IMG-2caf36b0aa00b71c48111c3d5e8519f9-V

ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ

У оквиру обележавања Дана Ћирила и Методија  који се прославља и као Дан словенске писмености, ове школске године у нашој школи реализован је квиз знања о историјском развоју српског језика за ученике осмог разреда.

            Екипе су чинили по три ученика из оба одељења наших осмака. Одељење VIII 1  представљали су: Бојан Богдановић, Јана Бојовић и Урош Луковић. Представници одељења VIII 2 били су: Павле Бугарчић, Алекса Мелентијевић и Јована Јовановић. Одговарујући на низ питања која су се односила на почетке словенске писмености и делатност Ћирила и Методија, као и на даље  фазе у развоју српског језика, Вукову реформу језика и правописа, наречје, дијалекте и изговоре српског језика, знаменте личности и дела који су обележили различите пероде развоја писманости код нас, ученици су показали висок степен знања.  Победу са разликом од једног поена остварили су представници одељења VIII 2.  Честитамо!

Била је ово прилика да се ученици још једном подсете на значај делатности првих словенских просветитеља, али и на значај језика и писма као обележја сваког народа. Осим тога, обновљена су и претходно стечена знања из области језика што је послужило као добра припрема и за завршни испит из српског језика који се ближи.

            Публику су чинили ученици одељења VIII 1, а реализованој активности коју је организовало Стручно веће за српски језик и књижевност наше школе, присуствовали су и: Радованка Мартиновић, библиотекар школе, Биљана Стевановић, педагог и Жељака Ножинић Голубовац, психолог. Ученик Павле Ненадић VIII 1 био је задужен за праћење регуларности надметања.

            Још једном се показало да је примена дигиталних материјала у настави ефикасан и занимљив метод који ученици радо прихватају.

 

 

        Стручно веће за српски језик и књижевност