1

ДИГИТАЛНА ОГЛАСНА ТАБЛА И МУЗИЧКО ЗВОНО У ОШ „РАТКО МИТРОВИЋˮ

 

Циљ сваке школе, поред примарне образовне и васпитне улоге, јесте и да за ученике и запослене креира пријатну атмосферу, подстицајну за развој, учење и дружење. Један од начина да се то постигне јесте и помоћу савремених технолошких средстава с обзиром на то да су нове генерације ученика одрасле у свету дигитализације и да је то за њих блиско и познато окружење.

У ОШ „Ратко Митровићˮ у Чачку уведене су неке новине које су допринеле позитивној атмосфери, али и ефикаснијој информисаности. Наиме, у главном холу школе, поред традиционалних огласних табли на које су окачена папирна обавештења, од ове школске године у употреби је и прва дигитална огласна табла коју је осмислио и спровео у дело наставник информатике и рачунарства Владан Поледица. Деца знатижељно застају испред екрана на коме се налазе подаци као што су: распоред часова, списак дежурних наставника предметне и разредне наставе тог дана, датум и време, али и важне поруке или актуелна обавештења која се мењају. Осим ових података, на екрану се смењују фотографије ученика школе са различитих манифестација, јавних часова, спортских догађаја, тематских дана, приредби и слично, чему се ђаци посебно радују.

Поред дигиталне огласне табле, у школи је поново активирана разгласна станица где представници Новинарске секције читају обавештења или воде краће емисије на актуелне школске теме у младалачком и духовитом тону. Такође, у току Недеље толеранције путем разгласа на сваком одмору аутоматски је пуштана музика захваљујући софтверском програму наставника Владана Поледице и музичком избору наставника Музичке културе Дарка Јокића. Музика је унела ведру атмосферу, певушење, па чак и плесне кораке млађих ученика на ходнику док чекају да почне нови школски час.

Оно што је такође новитет од другог полугодишта јесте и рад на првом музичком звону за оглашавање почетка и краја школских часова. Наставници В. Поледица и Д. Јокић у сарадњи са наставницом српског језика и школском библиотекарком Радованком Мартиновић радили су на осмишљавању погодног звука који ће заменити традиционални звук звона и бити мелодичнији и благозвучнији.

У школи се негује спој модерног и класичног, чува се оно највредније, али и  усваја оно што уноси свежину и што припада новим генерацијама због којих школа и постоји.