7

ДРУЖЕЊЕ СА ПЕСНИЦИМА

                У понедељак, 23. 10. 2023. године нашу школу посетили су песници учесници  манифестације ,,Мрчајевачки песнички сусрети“. Била је то прилика да ученици старијих разреда уживају у стиховима познатих савремених песника.

                 Бурним аплаузима после интерпретацијa својих песама поздрављени су: Зорица Миливојчевић, Зорица Лешовић Станојевић, Рада Рубаковић, Живкица Митровић, Ивана Марковић, Олгица Лазовић и Нада Танасковић. У песмама су запажене различите теме које се односе на детињство, одрастање, школске дане, свет у коме живимо, животна искушења и одлуке, као и природу коју треба чувати,  а посебно су  изражене  емоције  према завичају.

              За лепу атмосферу побринуо се и Милун Ћојбашић који је извео уз гитару и  неколико  музичких нумера.

              Водитељ програма био је познати Луне Левајац који је на занимљив и духовит начин анимирао публику, а  присутнима открио и таленат директора школе  Ђура Церанића за писање поезије. Тако је, осим информисања присутних о дугој традицији постојања наше школе која сеже до далеке 1889. године када се настава изводила у кући Фердинанда Крена у Бељини, директор изрецитовао и  једну своју песму што је  присутне посебно пријатно изненадило.

О лепоти дружења са песницима и уживању у изреченим стиховима своје утиске је на крају програма изнела ученица седмог разреда Дуња Василијевић – победница такмичења у рецитовању реализованог током лета  у оквиру манифестације ,,Царски и Танаскови дани“.

                  Дружење са песницима је била једна од многобројних активности која се реализује у нашој установи у циљу афирмисања интересовања за писану реч и за развијање   креативног  литерарног  стваралаштва ученика.

                      Овај сусрет песника и ученика је  успешно организован захваљујући сарадњи  директора школе са библиотекаром школе, члановима Стручног већа за српски језик и књижевност и наставником информатике и рачунарства.