viber_slika_2022-09-19_15-18-31-431

ЕКОЛОШКИ КАМП „УПОЗНАЈМО КЛИСУРУˮ

Основна школа „Ратко Митровићˮ у сарадњи са Центром за стручно усавршавање Чачак и Удружењем грађана „Светосавске свечаностиˮ организовала је еколошки камп финансиран од стране града Чачка под називом „Упознајмо клисуруˮ. Овај пројекат осмишљен је са циљем да ученици који су се током школске године истакли у редовним и ваннаставним активностима добију прилику да кроз игру и дружење науче нешто ново о историји, традицији, вери и култури свог краја, као и да развијају компетенције за
комуникацију, сарадњу, решавање проблема, одговорно учешће у демократском друштву,одговоран однос према здрављу и околини. Ученици  током боравка у природи, уочавањем чинилаца који нарушавају квалитет животне, развијају свест о положају човека у природи и његовој одговорности за стање природе и животне средине. Пројекат је реализован 7, 8. и 9. јула 2022. године у Овчарско-кабларској клисури за групу од петнаест ученика од 4.
до 7. разреда, која је била предвођена едукаторима – директором школе Ђуром Церанићем и вероучитељем Ђорђем Радојковићем. Уочи реализације пројекта одржан је родитељски састанак на којем су родитељи и ученици били упознати са детаљним планом и програмом кампа, где се унапред могло видети да је пред ученицима веома користан и узбудљив подухват који ће памтити целог живота.
Чим су крочили на тло Овчар Бање, пред њима се отворио нови свет зеленила и
чистог ваздуха смештен у смарагдном троуглу Овчара, Каблара и Западне Мораве.
Ученици су упознавали планину Каблар и њене лепоте предвођени лиценцираним водичем и походили манастире Благовештење и Илиње, где су се помолили са вероучитељем. Уколико је понегде несавесна људска рука нарушила благодет нетакнуте природе, ови млади људи су се потрудили да ту грешку исправе сакупљајући отпатке и пројављујући тиме еколошку свест о значају заштите животне средине кроз конкретне акције. Ученици су били смештени у дому Планинарског друштва „Кабларˮ где су се дружили, одмарали, учествовали у припреми посних оброка и били домаћини својим родитељима који су их посетили једног поподнева. У едукативним учионицама у природи
одржане су три корисне радионице, од којих је једна била на тему историје овог краја и индустријске револуције одржана од стране наставника историје Стефана Радојковића, другу радионицу одржао је један од ученика Јован Новаковић на тему лековитих биљака Овчара и Каблара, а трећа је била радионица црквеног певања коју је водио вероучитељ Ђорђе Радојковић. Ученици су такође посетили новоотворени Природњачки центар у Овчар Бањи, затим цркву Каћеницу која је освештана крвљу мученика пострадалих од Турака 1815. године када су угушени димом, односно „кадомˮ по коме пећина носи назив.

Трећег дана уследио је одлазак и појање учесника кампа на Светој литургији у манастиру Никоље, потом обилазак Потпећке пећине у пратњи водича, посета Терзића авлији која представља етно парк или музеј на отвореном и осликава некадашње сеоско домаћинство са старим кућама, окућницом, народним ношњама и другим садржајима из старих времена и на крају одлазак у Злакусу и упознавање са старим грнчарским занатом који је уписан на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа.
Основни циљеви овог кампа засигурно су испуњени, а то су: живот у заједници,
учење у природи кроз игру, смех и дружење, упознавање са својом културом и
традицијом, као и истицање правих вредности и духовног живота. Наставни садржаји су кроз ову активност повезани са претходним знањима и искуствима ученика, са њиховим садашњим и будућим потребама, као и примерима из свакодневног живота, што позитивно утиче на њихов психофизички развој. Образовање је активан и конструктиван процес, а знање се стиче и искуством које ће засигурно прерасти у добре навике и квалитетан начин живота. Надамо се да ће ова активност прерасти у традицију и да ће први едукативни камп „Упознајмо клисуруˮ бити налик на први корак кроз Овчарско- кабларску клисуру чији је крај несагледив и обасјан небеским сјајем.
Све активности су забележене филмском камером и преточене у документарно-
едукативни филм који се може погледати на платформи You tube под називом „Упознајмо
клисуруˮ или путем следећег линка: https://youtu.be/WZltP83ZNas.