evr dan 1 - Copy

УЧЕНИЦИ НАШЕ ШКОЛЕ ОБЕЛЕЖИЛИ ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА

Дана 13. 9. 2023. године у Основној школи „Ратко Митровић”, у сарадњи са језичком школом „Blackbirdˮ, одржане су едукативне активности у склопу образовне иницијативе „EUROPEAN DAY OF LANGUAGESˮ у сарадњи са Европским центром за живе језике и Саветом Европе. Циљ ове иницијативе јесте промоција различитих језика и културе учења језика као и унапређивање личних кључних компетенција ученика.

Активности су одржане са ученицима од 1. до 4. разреда и обухватале су поставку у просторијама школе као и активно укључивање ученика у квиз и такмичење на тему језика, светских култура и музике. Ученици су се на забаван и превасходно едукативан начин упознали са културама других земаља, кроз игру и такмичење усвојили су вокабулар повезан са различитим темама и на овај начин обележили су ЕВРОПСКИ ДАН ЈЕЗИКА.

Стара латинска пословица гласи: „Quot linguas calles, tot homines valesˮ, што значи: „Колико језика знаш, толико људи вредиш.ˮ Треба неговати и изучавати свој матерњи језик, али исто тако и стране језике који су попут разнобојног цвећа и сваки мирише другачије, а учећи их такође показујемо и толеранцију, разумевање и поштовање према свим оним народима који тим језицима говоре обогаћујући притом и своје знање и фонд речи.