квиз8
 

КВИЗ ПОВОДОМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ „МАРТ, МЕСЕЦ СРПСКОГ ЈЕЗИКАˮ

 

Друштво за српски језик и књижевност Србије по други пут обележава манифестацију „Март, месец српског језика”. Циљ манифестације јесте да се популаризује србистика као научна дисциплина у оквиру славистике, да се код младих пробуди интересовање за изучавање српског језика, као и да се широј јавности укаже на значај очувања српског језика и језичке културе. Српски језик и језичка култура током месеца марта славе се широм земље и то: организовањем разноврсних предавања, трибина, радионица, квизова, конкурса, књижевних сусрета, избором омиљених стихова из народне поезије, избором речи које су обележиле 2022. годину и др.

У нашој школи током месеца марта спроведене су следеће активности:

Језичке радионице (кроз словне игре ученици млађих и старијих разреда решавала су ребусе, довршавала започете стихове и сл.), Омиљена песма – омиљени стих (поводом обележавања Светског дана поезије деца су рецитовала своје омиљене песме и исписивала стихове на паноима), Народне лирске посленичке песме и песме о раду (ученици петог разреда презентовали су песме на паноима, тумачили песме, истраживали значења речи везаних за народне обичаје, старе алате и занате) и Игром кроз глаголе (ученици су кроз квиз у дигиталном алату Wordwall обновили градиво 5. и 6. разреда везано за глаголске облике).

Ученици одељења 6 2 и 6 3 такмичили су се у квизу „Игром кроз глаголеˮ у школској библиотеци користећи притом интерактивну таблу, што се показало као подједнако корисна и забавна активност, јер су ученици уживали, али и обновили неопходно градиво. Њихов такмичарски дух и жеља за учешћем у активности видљиви су и на приложеним фотографијама.