IMG-7b8527a59fdbf44592197b77528e9257-V

МИЛУНКА САВИЋ – НАША ХЕРОИНА

 

            Наша школа имала је влику част да 15. априла 2022. године у школској библиотеци угости унука наше познат хероине – Милунке Савић – господина Мирослава Савића.

            У поучном и пријатном разговору са ученицима одељења IV 1 и IV 2 проширена су претходна и стечена нова знања о животу, херојству и патриотизму Милунке Савић. Ученици су показали изузетну заинтересованост за садржај који им је овог пута презентован, а посебну пажњу привукао је документарни материјал –  фотографије ове знамените личности из различитог животних периода. Доказ томе је и велики број питања на које је наш гост одговарао, а која су се односила како на њен велики допринос борбама српске војске, тако и на њен приватни живот.   

            Да подсетимо, Милунка Савић је била српска јунакиња Балканских ратова и Првог светског ратанаредник у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“жена са највише одликовања у историји ратовања. Рањавана је у борбама девет пута. Због неизмерне храбрости Французи су је прозвали „српска Јованка Орлеанка“.

            Изражавамо велику захвалност господину Мирославу Савићу уз жељу да се његова сарадња са нашом школом настави и у наредном периоду. Људе попут Млунке Савић не смемо никад заборавити!

 

Учитељице: Јелка Јовановић и Надица Димић