viber_slika_2024-01-27_11-32-49-183 - Copy

ПУТЕВИМА СВЕТОСАВЉА КА ДУХОВНИМ ВРЕДНОСТИМА И ВРЛИНИ

 

У Основној школи „Ратко Митровићˮ у Чачку Савиндан је обележен на традиционалан, али и помало иновативан начин, јер је целокупан програм под називом „Путевима Светосављаˮ осмишљен тако да ослика мапу Савиних корака кроз Србију, Свету Гору, али и Румунију, где је основао манастир Базјаш. Након што су у септембру наставници и ученици Технолошке гимназије у Новој Молдави у Румунији угостили ученике наше школе и приредили им занимљиве и поучне дане у својој земљи, сарадња и братимљење ове две школе наставиће се у фебруару ове године када ће се посета поновити, а програм „Путевима Светосављаˮ приказати и у Румунији, са циљем очувања духовности, традиције и културних вредности и ван граница наше земље.

Након „Химне Светом Савиˮ коју је отпевала ученица седмог разреда Ђурђина Василијевић, уследило је ломљење славског колача, обраћање свештеника присутнима, а потом и уводна реч директора школе Ђура Церанића. Уследио је програм који су осмислиле наставнице српског језика и књижевности Живка Бојовић и Радованка Мартиновић. Оне су поручиле да је програм осмишљен као путовање и величање Немањићких задужбина, уз посебно истицање Савиног утицаја и значаја. Путевима Светосавља, посебно осмишљеним аутобусом, кренули су ученици: Јана Богдановић, Магдалена Глишић, Нађа Јовановић, Елена Радомировић, Јаков Маринковић, Александра Ивановић, Емилија Вујовић, Софија Настић, Дуња Василијевић и Ања Стајић, уз Богдана Божовића у улози Светог Саве. Провели су гледаоце кроз манастире Хиландар, Грачаницу, Студеницу, Дечане, Жичу, Милешеву и Базјаш, док су се на дигиталној огласној табли смењивале фотографије ових задужбина захваљујући наставнику информатике Владану Поледици, а сценографија дочаравала атмосферу манастира, за шта је заслужна наставница ликовне културе Светлана Гавриловић.

Ученици су програм завршили речима да настављају живот путевима Светосавља, што и јесте једини исправан пут којим треба ходити имајући Његову светлост увек пред собом.