viber_slika_2022-05-10_15-06-02-986

            ,, Све што нисам очекивала” – ПРЕПОРУКА ЗА ЧИТАЊЕ

 

 

            У сарадњи Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис” и Стручног већа за српски језик и књижевност наше школе, 10. маја 2022. године, ученици петог разреда имали су прилику да присуствују промоцији књига „Све што нисам очекивала”, наставку романа „Све што нисам желелаˮ ауторке Драгане Младеновић.

            Садржај књиге привукао је велику пажњу присутних. У првој књизи тема је била следећа: Компјутерски вирус изненада прелази на људе и у граду је ванредна ситуација! Дванаестогодишња Нина случајно се нашла одвојена од родитеља, у кући своје баке, а да ствар буде још занимљивија – ту је и седмак Макс, њена тајна симпатија из школе. Духовит и интригантан тинејџерски роман, са илустрацијама Душана Павлића, прва је књига будућег серијала чији су главни јунаци Нина и Макс. У другој књизи тема је: Пандемија изазвана ВИР вирусом је прошла, али изазови не престају да се ређају пред тинејџерком Нином Ковач. Нина и Вера праве савршен план за одлазак на најбитнију журку током лета – Максов рођендан. Журка ће им донети оно што нису очекивале: романтичну кишу метеора, нова пријатељства, мало љубоморе и један пољубац, али и љуте родитеље и потпуно другачији поглед на полицу с књигама.      

         Овој активности присуствовали су: Емилија Вујовић, Николина Радовановић, Соња Срнић и Сара Кузмановић из одељења 52, као и Дуња Богдановић, Ђурђина Василијевић, Марина Стевлић, Ива Милошевић и Наталија Новаковић из одељења 53.

         О утисцима о књизи ученице су рекле да је занимљива, прилагођена узрасту и да ће је сугурно прочитати у наредном периоду. Имале су нека питања и за ауторку романа, као што су: Шта је била мотивација за писање романа, да ли у роману преовлађују елементи фантастике или реализма, које особине одликују главну јунакињу Нину и слично.

        Промоција ове књиге и заинтересованост ученика је још један доказ да писана реч и у овим временима не губи на значају и допринос развоју читалачких компетенција наших ученика.