20230127_113435

 

,,С В Е Т И  С А В А   –   светлост православља“

         Школска слава у нашој школи свечано је обележена 27. јануара 2023. године. Након извођења Светосавске химне уследило је сечење славског колача, а потом се присутнима обратио директор школе Ђуро Церанић који је  подсетио на значај Светог Саве за српски народ истичући да је он толико велики да је готово и неизрецив.

          У колажном низању призора у пригодном уметничком програму ,,Свети Сава – светлост православља“, a  у извођењу  ученика наше школе,  смењивале су се мудре мисли Светог Саве, поезија у којој ће вечно бити запамћен, мелодије пуне светосавског духа и драматизација легенди које овог заштитника народа одређују као свеца и чудотворца – личност која је Србима одувек обасјавала пут. Свети Сава представљен је као светлост која вечно траје и  каја  ће нас увек водити ка љубави према  ближњем свом, ка добрим делима, племенитости, православљу и родољубљу. На животном путу у сусрету са многим искушењима савременог доба  то је једина  светлост која увек  води и водиће ка правом циљу. Тако је до сада било и тако ће вечно бити!

          Ученици су у реализацији текстуалног дела програма испољили висок квалитет својих рецитаторских и глумачких способности, вешто повезујући нераскидиве нити прошлости и садашњости испредајући неуништиво памћење о нашем најзначајнијем светитељу и учитељу. Незабораван наступ имали су: Андријана Вукајловић, Константин Дамјановић, Ангелина Стефановић, Јован Новаковић, Петра Ђоковић, Јана Бујошевић, Јаков Маринковић, Биљана Мариновић, Миа Палибрк, Сара Ђорђевић, Филип Рајић, Јулија Зиројевић, Сергеј Лазовић, Нађа Јовановић, Дуња Василијевић, Ђурђина Ђоковић, Елена Радомировић и Нађа Стојић.

          У музичком делу програма учествовали су чланови Музичког састава вероучитеља наше школе Ђорђа Радојковића. За извођење музике били су задужени: Лазар Вуковић, Јован Новаковић, Давид Глишић из Основне школе ,,Ратко Митровић“ и  Вук Грујић из Основне школе ,,Др Драгиша Мишовић“.

Својим милозвучним гласовима целу свечаност употпунили су проносећи дух светосавља преталентовани ученици:  Ђурђина Василијевић, Наталија Богдановић, Ксенија Ђунисијевић, Уна Драмићанин, Ђурђа Чкоњевић и  Јован Лазаревић из Основне школе ,,Ратко Митровић“, као и Јана Трифуновић и Јована Танасковић  из Основне школе ,,Др Драгиша Мишовић“ и Теодора Пауновић из Основне школе ,,Филип Филиповић“.                                                                                          

              Подршку ученицима у припреми и реализацији садржаја програма пружили: Живка Бојовић,  предметни наставник српског језика и књижевности, Ђорђе Радојковић, вероучитељ, а тематску изложбу радова ученика припремила је Светлана Гавриловић, предметни наставник ликовне културе.

                                                                                                                                                                                                                  Ж. Б