obavestenje-slika

„СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИˮ ‒ ОЧУВАЊЕ ВЕРЕ, КУЛТУРЕ И ТРАДИЦИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА

 

Удружење грађана „Светосавске свечаностиˮ наставља традицију организовања манифестације под истоименим називом – „Светосавске свечаностиˮ, под покровитељством Града Чачка, у циљу промоције светосавских вредности и очувања културе и традиције нашег народа. „Свечаностиˮ подразумевају ширење духа Светосавља кроз различите културне и васпитно-образовне активности уочи и након празника Светог Саве, тачније, од 16. јануара до 6. фебруара.

Као и претходних година, када су „Свечаностиˮ биле обогаћене бројним радионицама трибинама, концертима, сајмовима издаваштва, изложбама и сличним активностима, тако ће се и ове године на различитим локацијама града Чачка преплитати разнолики садржаји које у целину повезује управо дух Светосавља.

Најпре ће, у уторак, 16. јануара, у 19.00 часова, у Великој сали Градске библиотеке, посетиоци моћи да присуствују трибини под називом „Положај српског народа у земљама регионаˮ на којој учествују др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета Црне Горе, проф. Љубомир Алексов, члан мађарског парламента испред српског народа и Српске самоуправе у Мађарској, као и Дејан Дракулић, председник Заједничког вијећа општина Вуковара и Српског националног вијећа Славоније, Барање и Западног Срема.

У среду, 17. јануара, у Малој сали Центра за културу Града Чачка, у 17.00 часова одржаће се Свечана скупштина УГ „Светосавске свечаностиˮ, док се у 18.00 часова отвара изложба „Моја ћирилицаˮ ауторке Олгице Стефановић.

У петак, 19. јануара, у Стартап центру Чачак у 11.00 часова реализује се Радионица из историје за ученике основних школа под називом „Страцимирови потомциˮ историчара Стефана Радојковића.

У уторак, 23. јануара, у Малој сали Градске библиотеке, посетиоце очекује промоција књиге „Записи из Македонијеˮ у реализацији аутора и председника Српског информативног центра СПОНА Милутина Станчића, извршног директора при „Службеном гласникуˮ Петра В. Арбутине, професора Горана Максимовића и историчара Борисава Челиковића.

У периоду од 22. до 26. јануара у Центру „Зрачакˮ биће одржане Светосавске инклузивне радионице за кориснике Центра за пружање социјалних услуга „Зрачакˮ, ученике ОШ „Ратко Митровићˮ и ученике Уметничке школе.

Завршница је посвећена најмлађима – у уторак, 6. фебруара, у 11.00 часова, полазнике ПУ „Гимназионˮ и ученике првог разреда ОШ „Ратко Митровићˮ очекује Интерактивни квиз на тему историје, вере и традиције.

Удружење грађана „Светосавске свечаностиˮ својим активностима наставља рад на процвату духовног и културног живота града Чачка, али и повезивања српског народа вредностима и порукама Савиног бесмртног лика и дела.