IMG-5c11b4a476d9088804c4e856cbfa4697-V - Copy

КЊИГА ЈЕ КЉУЧ КОЈИ ОТВАРА НОВИ СВЕТ

 

            Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године. Одлука је донета на Генералној конференцији УНЕСКО-а одржаној у Паризу 1995. године.

                У Шпанији је овај дан празник још од 1923. године у част писца Мигела де Сервантеса који је умро на тај дан. Ово је такође и део прославе дана Светог Ђорђа у Каталонији, где је традиција од средњег века да мушкарци доносе руже својим вољеним дамама, а од 1925. године да жене дају књигу у замену. Половина годишње продаје књига у Каталонији је у ово време преко 400.000 продатих и размењених примерака за преко 4 милиона ружа.

                 На Генералној конференцији УНЕСКО-а је одлучено да се Светски дан књиге и ауторских права слави на овај датум, јер је тада каталонски фестивал, а и ово је датум који   се везује и за познате књижевнике. Наиме, то је годишњица смрти Вилијама Шекспира и смрти Мигела де Сервантеса, а и још неки значајни писци су рођени или умрли на овај дан.  Ова одлука имала је за циљ да што више мотивише људе на читање књига и то из свих слојева друштва без обзира на године, а посебно се то односило на младе.

               На дан књиге у многим књижарама широм света доступни су попусти при куповини књига, а у библиотекама то су попусти при учлањивању.

                  И у нашој школи пригодно је обележен овај датум. На редовним часовима српског језика и књижевности ученици су упознати са овим подацима и разговарано је о значају читања и постојања  књига. Ученици петог разреда уредили су пано на коме су истакли имена својих омиљених књижевних јунака и прокоментарисали зашто су баш њих одабрали као оне  који су при читању на њих оставили највећи утисак. Ученици седмог разреда поделили су своја размишљања о значају читања са нама у литерарним саставима под насловом – Књига је кључ који отвара нови свет, а најлепши састави су похваљени. У њима су правилно закључили какво  богатство представља књига и колико је незаменљива у животу човека. Све ове активности представљене су пригодном презентацијом на паноима у холу школе. Ученица осмог разреда Андријана Вукајловић VIII1 анкетирала је запослене на тему најдраже прочитане књиге, а резултати истраживања пропраћени прелепим мислима познатих књижевних стваралаца такође су представљени у холу школе. Такође,  ова ученица је припремила и презентацију посвећену овом битном датуму, указујући на велики значај читања и постојања књиге као непронценљиве вредности.

                  Не каже се узалуд да је књига човеков најбољи друг јер она нас преноси у чудесне светове, у дружење са јунацима, она нас поучава и забавља, буди различита осећања и размишљања, чини нас искуснијим и креативнијим. Једноставно, књига је мелем за свачију душу. Ниједна књига не заслужује да остане усамљена и непрочитана на полици нечијег дома, у некој књижари или у библиотеци,  јер свака у себи крије неку тајну коју једва чека да дошапне свом читаоцу и тако оплемени његову душу.

                 И зато неизмерно хвала ЊЕНОМ ВЕЛИЧАНСТВУ КЊИЗИ  што постоји и траје, што одолева многим искушењима савременог доба!

                Чувајмо књиге, читајмо их и  не заборављајмо их јер само тако ћемо постати духовно богатији, лакше  ћемо упознати овај свет, друге људе, а  и себе саме!