viber_slika_2022-11-16_15-39-19-299

ДАН ТОЛЕРАНЦИЈЕ ОБЕЛЕЖЕН ШИРЕЊЕМ ЉУБАВИ И ВАЖНИХ ПОРУКА

Обележавање 16. новембра као Међународног дана толеранције покренула је Генерална скупштина УН-а, са циљем да образовне институције и шира јавност уоче толеранцију као основни део друштва. До почетка обележавања овог датума дошло је након што су Уједињене нације прогласиле 1995. годину као годину толеранције, а Унеско је 1995. године креирао и Декларацију о принципима толеранције. У основи, Декларација из 1995. износи идеју да „толеранцијаˮ није ништа друго до „прихватање, поштовање и уважавањеˮ различитих људи. Ненасиље и толеранција представљају кључ за миран
суживот.
Представници Вршњачког тима желели су да обележе овај дан на неформалан начин преносећи поруке о толеранцији на папирићима у облику срца различитих боја и дарујући их лично осталим ученицима у холу школе. 

На папирићима су претходног дана исписали поруке које су сами осмислили као што су: „Реци НЕ насиљу!ˮ, „Како си…али стварно?ˮ, „Буди толерантан.ˮ, „Саслушај пријатеља.ˮ, „Опрости грешке другима.ˮ, „Буди оно што јеси.ˮ, „Прихватај различито.ˮ, „Буди срећан због других.ˮ, „Смеј се!ˮ, „Помози некоме.ˮ, „Упознај нове пријатеље.ˮ, „Учинимо свет лепшим.ˮ, „Не одбацуј друге.ˮ, „Улепшај некоме дан.ˮ, „Свако има право да буде срећан.ˮ и многе друге на стотинама папирних срца која су неуморно сецкали.
Поруке су подељене на великом одмору у холу школе уз објашњење да је повод био управо обележавање Међународног дана толеранције. Тог дана ширила се љубав, срца су поклањана на сваком кораку и измамљени су осмеси на многим лицима, а оно што је најважније јесте да су, на овај весео и креативан начин, поруке о значају дружења и толеранције пренете свим ученицима.