1697144076393 - Copy

ЛИТЕРАТУРОМ ПРОТИВ НАСИЉА

             У склопу иницијативе  ЛИТЕРАТУРОМ ПРОТИВ НАСИЉА, нашу школу је 10. октобра 2023. године посетио  глумац Лука Пиљагић и ученицима  извео  драматизоване одломке из комедије ,,Јазавац пред судом” нашег познатог писца Петра Кочића. Овај пример очиглдне наставе једна је од препорука  Завода за унапређивање образовања и васпитања.

            Била је то прилика да се ученици упознају са животом и стваралаштвом овог аутора, а посебно задовољство пружила им је драматизација у оквиру које је глумац остварио одличну инетракцију са публиком. Тако су ученици имали прилику и да буду учесници представе, да испоље свој глумачки таленат, који се, иначе, традиционално негује у нашој школи. Глумац је упечатљиво одиграо улогу, па је тако Давид Штрбац изазвао све симпатије публике.               

            Смех и задовољство, аплаузи, али и едукативни моменат везан за осликавање ликова из садржаја драме и овог пута су показали да је литература прави избор   у борби против насиља, право средство за  достизање  истине и правде.  

            Представу је посетило око 100 ученика наше школе из десет одељења старијих разреда, а активност је реализована захваљујући ангажовању чланова Стручног већа за српски језик и књижевност уз  сарадњу са одељењским старешинама.