20240326_093844 - Copy

НАСТАВНИЦИ И ЂАЦИ НАШЕ ШКОЛЕ У ГОСТИМА У РУМУНИЈИ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ВОДА

 

Наставници и ђаци наше школе били су гости Технолошке гимназије „Дунавска клисура“ у Новој Молдави, у суседној Румунији, поводом обележавања Међународног дана вода.

Колеге из румунске школе, у партнерству са УНЕСКО-вом катедром „Одрживи развој и климатске промене“ Универзитета „Бабеш-Бољаји“, организовале су манифестацију „Вода-ми смо тинејџери којима је поверен овај ресурс“. На основу већ успостављене сарадње наше школе и школе „Дунавска клисура“, наставници и ђаци из Чачка имали су част да учествују у овој манифестацији и размене знања и искуства са колегама и ученицима из комшијске земље.

Једнодневна манифестација у Румунији је одржана у уторак 26. марта 2024. године а гости су били наставници биологије и информатике, заједно са ученицима Дуњом Василијевић (7/2), Николином Радовановић (7/2) и Ђурђом Стевановић (7/3) где су приствовали занимљивим и едукативним радионицама. Ученици су имали прилику да виде како образовни и ваннаставни систем функционише ван граница наше земље, а наставници да се упознају са УНЕСКО-вим програмом школа.

Овом приликом, наши ученици учествовали су у радионицама „Вода у нашем животу. Зашто и како је заштити“, „Час воде. Какав је мој водени отисак“ и „Вода у забавној хемији“.     

Један од исхода сарадње наше школе и Технолошке симназије „Дунавска клисура“ требало би да буде укључивање наше школе на  УНЕСКО-ву мрежу школа, што је врло значајно, јер се кроз такав вид програма велики значај придаје свим важним међународним датумима, чије обележавање има за циљ проширивање знања, али и учествовање ђака у образовним и културним манифестацијама.