viber_slika_2022-10-01_15-25-07-848

                            „Шта детету треба да расте до небаˮ

 

У периоду од 3. до 9. октобра обележава се Дечија недеља под слоганом „Шта детету треба да расте до небаˮ. У току ове недеље бавимо се дечијим правима, јер свако дете има право да буде заштићено, сигурно, вољено, поштовано, да учествује у доношењу одлука, да слободно говори и исказује своје мишљење, а пре свега, свако дете има право да буде срећно.

Ниједно дете не сме да трпи увреде и насиље, ниједно дете не треба да се осети усамљено, одбачено или повређено. Дечија права заштићена су званичним документом који је усвојен давне 1989. године и који се зове „Конвенција о правима дететаˮ.

Представници Вршњачког тима обележили су Дечију недељу писањем одговора на питање шта је деци потребно за срећно детињство. Одговоре су потом украсили и залепили на хамер који је изложен у школи. Двоје представника Тима читали су обавештење о значају дечијих права и о употреби Кућице поверења која се налази у холу школе на свом старом месту.

Подсетимо се шта је то Кућица поверења… Уколико имате неки проблем, а стидите се да га јавно кажете или имате неко питање, предлог, жељу, прошетајте до хола школе код главног улаза. Ту се налази „Кућица поверењаˮ. Она је закључана и само ми имамо кључ. У Кућицу можете убацити папирић на који ћете написати оно што вас мучи и то без писања свог имена и презимена, уместо тога можете нашисати неку шифру (неку реч, број, слово). Вршњачки тим и Ученички парламент ће одговор на ваше питање или решење вашег проблема окачити на пано поред Кућице, такође под шифром, тако да ни они неће знати коме су одговорили. Решавају све проблеме и одговоре брзо каче.

И запамтите, свако дете жели исто што и ви – да буде прихваћено, вољено и радосно.                                                

Поздрав од Вршњачког тима!