Данашњи изглед школе - Copy

ИСТОРИЈАТ ЗАБОРАВЉЕНЕ ШКОЛЕ У БЕЉИНИ – ПРЕТЕЧЕ ОШ „РАТКО МИТРОВИЋˮ

 

Проучавањем докумената и откривањем мање познатих информација утврђено је да је Основна школа „Ратко Митровићˮ основана 22 године раније него што су показивали званични подаци. Наиме, дуго је постојало погрешно уверење да је школа настала 1911. године, међутим, то је заправо само година када је сазидана школска зграда у Јездини, док почетак рада школе у селу Бељина сеже даље у прошлост до 1889. године. Подаци о ранијем постојању школе у селу Бељина у јездинској општини површно су помињани понегде у литератури, што је био индикатор историчару Стефану Радојковићу да започне бављење том темом у свом научном раду под називом „Школа у Бељиниˮ, који је у настајању и који ће бити објављен следеће године, а одакле нам је уступио одређене занимљиве чињенице.

Једна од смерница која се помиње у литератури јесте писмо које је Чачанин Глишо Полуга 1887. године упутио тадашњем министру просвете жалећи се на потешкоће ученика који из јездинске општине иду у школу у граду која им је далеко и упућује захтев да се отвори школа која би им била ближе. Вођен тим податком, историчар Стефан Радојковић у Државном архиву Србије и фонду Министарства просвете пронашао је седам делимично оштећених, али читљивих докумената, као што је преписка министра просвете и начелника чачанског округа из 1889. године на тему оснивања школе. Из поменутих извора сазнаје се да школа бива основана те године у селу Бељина, тачније у делу села под именом Водице на имању Фердинанда Крена, чувеног чачанског индустријалца, у згради која је такође била у његовом власништву. Тачан датум почетка рада школе није утврђен, али се на основу докумената закључује да је то било у периоду између 10. септембра и 9. октобра 1889. године, као и да су ту школу најпре похађали само ученици другог и трећег разреда. О изгледу првобитне школе и самом раду сазнало се на основу разговора са старијим житељима Бељине који су о томе слушали од својих очева и деда, па се тако зна да је била у питању мања зграда брвнара, као и да је ту 1892. године службовала учитељица Драга Цветковић.

Не зна се поуздано до које године је радила ова школа, али је и даље била активна 1907. године, о чему сведочи документ о истеку закупа зграде. Од 1911. године нова Јездинска школа наставља са радом у модернијој згради у Јездини. Њу су подигли мештани од сопственог новца на имању које им је поклонио Драгић Митровић, деда Ратка Митровића. После Другог светског рата, услед повећања броја ученика, јавила се потреба за још већом зградом, због чега је сазидана данашња школска зграда, где је школа почела са радом 1969. године. У међувремену су, осим у Паковраћу, почела да раде и издвојена одељења у Парменцу и Овчар Бањи, што се временом променило због смањења броја ђака у Овчар Бањи.

Ови подаци изузетно су значајни јер мењају културу сећања и померају годину оснивања школе за 22 године уназад, тако да школа „Ратко Митровићˮ ове године заправо броји 135 година постојања. Неки детаљи и скенирани документи изложени су у холу школе, планира се подизање спомен-плоче у Бељини на месту првобитне школске зграде, а више података биће доступно и наредне године у научном раду „Школа у Бељиниˮ аутора Стефана Радојковића.  

Историја је ту да сачува податке о свему ономе што је било некада, а са чиме смо сви ми данашњи чврсто увезани, јер све што је видљиво на површини, има и своје темеље и дубоке корене који се не смеју олако препустити забораву.