viber_slika_2021-11-27_15-20-06-580 (1)

Дан толеранције – сваки дан!

Борба против вршњачког насиља и развијање толеранције код деце су теме којима се чланови Вршњачког тима и Ученичког парламента баве током целе школске године и покушавају да осмисле активности које ће их промовисати на најбољи начин. С обзиром на то да је новембар месец толеранције, управо је овај месец био право време да се одрже предавање и радионица на ову тему.

Најпре су представници Вршњачког тима имали задатак да 16. новембра, када се обележава Међународни дан толеранције, посете ученике млађих разреда, да им говоре о значењу појма толеранција и замоле их да са својим учитељицама направе порукице на тему пријатељства, сарадње и лепог понашања. Ученици млађих разреда су направили дивне поруке које су чланови Вршњачког тима залепили на хамер и тако направили пано који ће бити изложен у холу школе.

Представници Ученичког парламента одлучили су се за прављење презентације на тему толеранције и борбе против вршњачког насиља, док су двоје чланова одговорили на тему кроз ликовно и песничко изражавање.

У среду 24. 11. 2021. у школској библиотеци представници Вршњачког тима и Парламента представили су одабраним ученицима из свих одељења своје радове (пано, презентацију, цртеж и песму) уз поштовање епидемиолошких мера, док ће осталим ученицима презентација бити приказана на часовима одељенског старешине.

Након презентовања, одржана је радионица са педагогом школе и координаторима тимова – Тијаном Петрић и Маријом Миљуш, током које су ученици говорили о својим искуствима са дискриминацијом, подсмевањем, одбацивањем, разликовањем, пружањем помоћи жртвама вербалног насиља и о значају толеранције.

Закључак који смо сви заједно донели је тај да Дан толеранције не треба обележавати само 16. новембра, већ да је Дан толеранције – сваки дан.

 

                                                                              Вршњачки тим

                                                                            Ученички парламент